استراتژی محتوا
استراتژی محتوا اولین گام برای ورود به بازاریابی محتوا است. مشابه با هر برنامه دیگری در زندگی، اگر قصد دارید از طریق تولید محتوا برای سایت یا شبکههای اجتماعی به نتیجه برسید، باید در ابتدا یک برنامه هدفمند، برای مسیر پیش رو تعیین کنید.
اما متأسفانه بسیاری از صاحبین کسب و کار از اهمیت تدوین استراتژی محتوا و تأثیر آن در رشد کسب و کار و کاهش هزینهها اطلاعی نداشته و همین مسئله باعث میشود که از زمان و بودجه مالی که برای این بخش از رشد کسب و کارشان در فضای آنلاین صرف میکنند، نتیجه مطلوبی نگیرند!
پس بپردازیم به مهمترین سوالاتی که در رابطه با تعریف استراتژی محتوا و نکاتی که هنگام تدوین آن باید در نظر داشت.
تعریف استراتژی محتوا
تعاریف مختلفی برای تعریف استراتژی محتوا وجود دارد، که به نظر من، بهترین و کاملترین آن عبارت است از:
“استراتژی محتوا، به برنامه هدفمندی گفته میشود که از طریق آن میتوان کلیه امور مرتبط با تولید محتوا را در راستای رسیدن به اهداف تجاری صاحب کسب و کار، مدیریت کرد.”
اهمیت تدوین استراتژی محتوا
کمبود منابع مالی و زمانی
سنجش نرخ بازگشت سرمایه
راهنمای تصمیمگیری
در تدوین استراتژی محتوا به چه مواردی پرداخته میشود؟
اگر هنوز هم مفهوم و تعریف استراتژی محتوا و اهمیت آن تا حدی برای شما گنگ است، در این بخش با معرفی مواردی که در تدوین استراتژی محتوا باید به آنها پرداخته شود، به سوالات شما پاسخ میدهم.
شناسایی و تعیین مخاطب کسب و کار
در فضای حیقیقی، زمانی که قصد ارائه محصول یا خدمتی را دارید، به این مسئله فکر میکنید که مشتری احتمالی شما کیست و چه ویژگیهایی دارد. در فضای آنلاین هم، یکی از مهمترین نکاتی که در بازاریابی محتوا باید به آن توجه داشته باشید، شناسایی مخاطب است. به عبارت دیگر شما باید بدانید که محتوای تولیدی شما، باید در دسترس چه کس یا کسانی قرار بگیرد و این افراد چه ویژگیهای دارند.
در صورتی که شما درک درستی از مخاطب خود داشته باشید، به راحتی میتوانید در مورد نوع محتوا و رسانه ای محتوا باید در آن منتشر شود، تصمیم بگیرید.
شناسایی و تعیین نیاز مخاطب
در صورتی که شما مخاطب و مشتری خود را شناخته باشید، میتوانید نیاز و خواسته او را هم شناسایی کنید. مخاطبین شما بهطور کلی در دو دسته قرار میگیرند. کسانی که نمیدانند به چه چیزی برای رفع مشکل و نیازشان احتیاج دارند؛ و کسانی که دقیقاً به آنچه که شما انجام میدهید، نیاز دارند. شما باید برای هر دو دسته مخاطب، رویکردی برای پاسخ به نیاز و مشکلشان داشته باشید.
تعیین مزیت رقابتی شما (وجه تمایز شما با سایر رقبا چیست؟)
تعداد رقبای شما در فضای آنلاین و واقعی بینهایت است. اما این مسئله به این معنا نیست که شما دیگر فرصتی برای رشد و کسب درآمد ندارید! چرا که اگر شما درک درستی از جمله «محتوا هنوز هم پادشاه است»، داشته باشید؛ به راحتی میتوانید نقاط قوت خود را به مخاطبانتان یادآور شده و از رقبایتان پیشی بگیرید.
تعیین نوع محتوا مورد نیاز
همانطور که حتماً میدانید، محتوا در ۴ شکل متنی، ویدئویی، اینفوگرافیک و صوتی خلق میشود. اینکه کدام یک از این محتواها به شما کمک میکند، به پرسونای مخاطبتان بستگی دارد؛ بنابراین در استراتژی محتوا، با توجه به محدودیت بودجه مالی و نوع مخاطب، مشخص میشود که به چه نوع محتوایی نیاز دارید.
در مورد استراتژی محتوایی که نیاز دارید، با من صحبت کنید.
تعیین رسانه و کانال برای انتشار محتوا
برای معرفی خدمات و محصولات شما، رسانههای مختلفی وجود دارد. اما لزوماً تمامی این رسانهها کمکی به توسعه کسب و کار شما نخواهند کرد. در حالی که بسیاری از صاحبین کسب و کارها، تصور میکنند ایجاد یک پروفایل یا حساب کاربری در تمام شبکههای اجتماعی و لینک کردن هریک از آنها به سایت و یکدیگر، تنها چیزی است که به آن نیاز دارند. برخی دیگر هم برای آنکه حضور فعالی در همه آنها داشته باشند، محتوایی که برای یکی، مانند اینستاگرام تهیه میکنند را در سایر شبکههای اجتماعی نیز، منتشر میکنند.
در حالی که هر شبکه اجتماعی، برای محتواهای خود ساختار و قوانین خاصی در نظر گرفتهاست؛ بنابراین به جای آنکه در همه رسانهها، در حد یک پروفایل یا پستهای تکراری حضور داشته باشید، بهتر است که در یکی هدفمند و اصولی کار کنید.
تعیین زمان انتشار محتوا
اگر برای خلق محتوا هزینه و زمان زیادی صرف کرده، اما آن را در زمان درست منتشر نکنید؛ نمیتوانید انتظار داشته باشید که محتوای شما در اختیار مخاطب هدف قرار گیرد. تعیین زمان درست برای انتشار محتوا با شناسایی مخاطب و آگاهی از قوانین رسانه، یکی از مهمترین مواردی است که در تدوین استراتژی محتوا به آن پرداخته میشود.